Krönika

Böcker som luktar

Tidigare i veckan blev jag inbjuden att besöka ett dödsbo med anledning av mitt bokintresse. Den inneboende, som jag inte hade släktband med, var en stor boksamlare och jag skulle se om något fanns av intresse.

Mitt första intryck var husets bokhyllor som personen själv hade byggt. Dessa fyllde husets väggar och var fantastiskt att se. Hyllornas höjd var avsedda för en viss höjd på bok och hyllorna hade en bestämd färg beroende på var de stod. Jag blev förtrollad och tyckte hemmet var fantastiskt.

Det jag fann och tog hem var både böcker och seriealbum. Dessvärre, efter att ha stått i ett hem med varierande temperatur i flera år, har en doft satt sig i föremålen. I vissa böcker är doften väldigt stark. De senaste dagarna har jag försökt att få bort denna doft och jag använder mig av flera olika metoder. Till de böcker som luktar som värst använder jag ättika. Böckerna har också soltorkats då åtminstone vissa av de har sidorna känts fuktiga. På bilden syns de böcker som behandlas med bakpulver, vilket ska vara ett bra sätt att bli av med doft. De flesta av dessa metoder är nya för mig men jag har läst om att de ska vara bra. Endast metoden med ättika har tidigare provat och gav ett bra resultat även om serierna, som var de aktuella föremålen, luktade ättika en period efteråt.

Något jag också kontrollerar i dessa böcker är ifall det finns några skadedjur. Några böcker har fått spendera tid i frysen, i plastpåse. Bara för att vara på den säkra sidan.

En stor förhoppning har jag av att kunna få bort dofterna. Jag har redan sorterat ut en hylla och kan få plats med dessa böcker där. Men då måste lukten försvinna först.

2 Kommentarer

 1. Hur har det gått med lukten nu? Någon förändring?

  • Jimmy Bäckström

   Både ja och nej. Har fortfarande böcker i förslutna påsar och sedan några dagar har jag några böcker på vädring på balkongen (den är inglasad och jag har den stängd om nätterna).

   Än så länge har jag använt upp en hel flaska ättika och provat på varianten med bakpulver. Det har hjälpt till en viss mån, men fortfarande kvarstår doft. Jag provade läsa en bok inomhus, men fick huvudvärk och läste den istället utomhus. Där gick det bättre.

   Så arbete kvarstår fortfarande med många av böckerna.

Kommentera

Tema av Anders Norén