Krönika

Den oförglömliga tågresan (del 2)

En tid tillbaka berättade jag om den tågförsening som strandsatte mig i Hässleholm och Kristianstad, i väntan på försvunna ersättningsbussar och slutligen kom jag hem till Ronneby kl 4 på morgonen. Nu har värdebeviset från Skånetrafiken kommit. Mycket spännande.

I brevet börjar Skånetrafiken att beklaga förseningen och problemen som uppstått. De nämner också att jag kommer få 100 % av biljettpriset plus ytterligare 30 % då förseningen varade mer än en timme (anm. 3 timmar). Men då jag kollar värdebevisets värde reagerar jag;

Tio kronor i värdebevis. 10kr.

Enormt märkligt. Det blir desto konstigare då tidigare i sommar jag fick ett värdebevis på 14 kr på försening som var mindre än en timme. Jag lyfte telefonen och ringde upp Skånetrafiken.
Informationen som gavs visade sig att dessa 10 kronor stämde. Sedan 1 juli i år (2017) har både Skånetrafiken och Blekingetrafiken lagt om sitt system för resegarantier och använder nu en ny modell. Tidigare fick jag hela resans värde i värdebevis, även att jag åkte på periodkort. Men sommarkort (hade två för Skåne och Blekinge), ser uträkningsmodellen ut så här;

Sommarkort/66 + 30 % = Värdebevis

Siffran 66 står för resor resebolagen beräknar att jag kommer göra med sommarkortet. Vid vanligt periodkort (eller studentkort) är siffran istället 44. Då blir slutsumman självklart väldigt låg. Om resan hade varit betald med en biljett från automaten hade priset inte delats med något.

Detta är enormt fult gjort av både Skånetrafiken och Bekingetrafiken. Hade jag kunnat, hade jag slutat resa med de båda. Tyvärr är jag beroende av resebolagen då jag reser flera dagar i veckan. Men istället för att vara lugn och acceptera förseningar då dessa uppstår, får jag nu istället hoppas att förseningar uteblir. För denna låga ersättning går bara att beskrivas som ett hån.

Läs tidigare krönika om händelserna kring den aktuella tågförseningen här.

2 Kommentarer

  1. Vem behöver sagor när verkligheten är så här?

    • Jimmy Bäckström

      Precis.

      Än så länge har resorna efter denna försening gått bra (ta i trä).

Kommentera

Tema av Anders Norén