Som barn drack jag mycket läsk, vilket inte var det bästa för tänderna. Men läsken var god och en av alla sorter jag drack var 7up, vilket jag på den tiden trodde att ”up” stod för extraliv då jag hade sett det i flera tvspel.

När jag nu köpte en burk, noterade jag texten på dess sida att den nu innehåller mindre socker. Min första tanke var att detta ändå är något positivt. Sedan kom den andra, kritiska, tanken som ställde frågan att de kanske har ersatt det de tog bort med något annat. Och mycket riktigt visade sig detta vara fallet. Standardburken innehåller nu både socker och sötningsmedlet steviolglykosider.

Stevioglykosider kommer från växten Stevia. Enligt Livsmedelsverket.se är ämnet sötare än vanligt socker med ungefär 300 gånger.

När jag dricker något som innehåller sötningsmedel, är det inte ovanligt att följderna blir migrän. Därför undviker jag sådana produkter som jag vet innehåller sådana tillsatser. Resultatet av att nu har sett att min favorit nu har sötningsmedel, standardburken, betyder detta att jag inte kommer att dricka den något mer. Alternativet finns till konkurrenten, men det är ändå inte riktigt samma sak. Det är ändå innehållet ur en grön burk med en röd prick, som även fanns som tvspel under en period på 1990-talet, som var det goda och samtidigt lite nostalgiska.