Krönika

En oförglömlig försening

Denna gång blir det ett längre inlägg än vanligt, men mycket hände under min resa hem från Lund i måndags.

I måndags, den 14 augusti, skulle jag ta sista tåget hem till Ronneby från Lund. Inte kunde jag ana att detta skulle bli en resa att minnas.

Enligt tidtabellen skulle sträckan mellan Hässleholm och Karlskrona ersättas med ersättningsbussar på grund av ett planerat banarbete. Detta påverkar min resa då tåget vanligtvis tar denna väg och jag fick ha det i beredskap. Dessutom stod det i tabellen att ersättningsbussen beräknades vara i Ronneby kl 00.44, så jag var medveten om att resan skulle bli lång.

Tåget gick från Lund enligt utsatt tid, kl 21.41. Detta var det sista tåget för dagen. Resan till Hässleholm gick bra och vi passagerare hänvisades till ersättningsbussarnas hållplats. Här kan man nog säga att problemen började uppstå för oss.

Vid denna hållplats fanns det mycket folk. Bussarna som kom körde åt två håll, det ena åt Helsingborg och det andra åt Kristianstad. Då chauffören i bussen till Kristianstad fick frågan om det skulle gå ersättningsbussar mot Karlskrona från Kristianstad, fick vi till svar att chauffören inte hade någon information om detta. Så vi som skulle vidare från Kristianstad fick stå kvar och vänta på nästa buss. Dessutom fylldes denna buss av passagerare som skulle till Kristianstad.

Vi väntade och bussar passerade. Vid den tredje bussen, som skulle till Kristianstad, tog chauffören kontakt med sin ledning och hörde vad som gällde då denne chaufför insåg att vi fortfarande stod kvar och väntade. Informationen som kom var att vi fick gå på denna buss och åka till Kristianstad och de skulle lösa resan därifrån. Så vi steg på och fick trängas.

Då ersättningsbussen hade startat och kommit iväg, passade jag på att titta på klockan. Den var nu 23.35 och vi hade, som sagt, lämnat Hässleholm.

Framme i Kristianstad möts vi passagerare av en annan busschaufför. Denne ska köra den sista planerade ersättningsbussen, åt vilket håll vet jag inte. Samma chaufför berättar att den sista ersättningsbussen mot Karlskrona kördes redan kl 23.00. Denna information var det ingen av oss passagerare som hade fått. Dessutom hade bussarna varit fulla och vi hade inte fått plats i dessa. Chauffören som gav oss denna information kontaktade sin ledning, antagligen samma ledning som den andras, och efter en tid får vi informationen att det kommer en ersättningsbuss till oss från Helsingborg men att de beräknar att det kommer att ta 60 minuter för den att komma till Kristianstad. Det enda vi passagerare kan göra är att vänta. Och vänta är vad vi fick göra.

Enligt chaufförens information skulle ersättningsbussen vara framme i Kristianstad vid kl 01.20. Så blev inte fallet. Nu hade vi dessutom ingen att fråga om det verkligen skulle komma en ersättningsbuss eller inte. Men den sista bussen från Hässleholm kom och det var samma chaufför som hade lämnat av oss tidigare. Denne chaufför ringer till ledningen och vi får sedan veta att vår ersättningsbuss är snart framme i Kristianstad. Orsaken till förseningen var att den hade fastnat bakom en lastbil. Kl 02.00 anländer den ersättningsbuss som ska köra mot Karlskrona och efter mindre än tio minuter lämnar vi Kristianstad.

Resan mot Karlskrona tar lång tid. Chauffören är inte van vid sträckan då det inte är en väg som denne vanligtvis kör. Vid ett tillfälle kör ersättningsbussen fel och vid ett annat måste den köra den gamla vägen mot Ronneby då E22an är under arbete.

Kl 04.03 stannar ersättningsbussen vid tågstationen i Ronneby. Min resa slutar här, nästan tre timmar och tjugo minuter efter beräknad ankomst. Det är skönt att resan har nått sitt slut och nu väntar bara promenaden hemåt. Det finns ändå något komiskt i resan som jag kan se och det är att tisdagens första tåg mot Lund, där jag har åkt ifrån, lämnar Ronneby station om ungefär en timme.

Vad hände sedan, efter kontakt med Skånetrafiken? Läs den spännande fortsättningen här!

3 Kommentarer

  1. Ja det var en invecklad resa det där :/

  2. En riktig rysare. Tackar för att man fått ta del av den. Jag inser nu att det faktiskt finns ett par försvårande detaljer till i den här historien, det vet jag som åkte tåget från Lund en timme tidigare. Jag berättar inte om dem här och nu (sparar dem till ett eget blogginlägg någon gång i framtiden) Jag kan också berätta om dem personligen någon gång i framtiden när tillfälle ges. Tills dess sparar jag dem i min lilla anteckningsbok…

    • Jimmy Bäckström

      Det var fler saker som hände under resan, men inte som påverkade själva restiden (eller väntetiden). En mycket minnesvärd natt blev det, som sagt.

      Skulle vara intressant att veta vad du var med om. Vi kanske ses igen vid stationen. Snart dags för en annan att börja åka tåg igen.

Kommentera

Tema av Anders Norén