Krönika

När blir många växter för många?

När jag var barn, hade jag inget som helst intresse för växter. Jag hade en eller två växter i fönstret, men någon annan fick ta hand om de. Numer har jag svårt att föreställa mig mitt hem utan några växter och växter är något jag tittar efter när jag är iväg på besök hos någon.

De flesta av mina nuvarande växter är gröna växter, de blommar inte. Vissa är köpta, andra har jag fått av min syster som har ett större intresse för växter än jag. Som mest har jag haft fler än 120 växter i lägenheten, vilket är ganska många då lägenhetens yta är 40 kvadratmeter. Nu är det betydligt färre, någonstans mellan 50-60 växter vilket visserligen också är ganska många. Dessa märker jag av mer då jag har flera dubbletter, och fler. Särskilt Euphorbia leucoeura, mer känd som Skvättiväg, då den kastar iväg sina frön och är väldigt lätt att få till att växa. Situationen blev inte bättre när jag för några år sedan valde att plantera alla de frön jag fann på golvet. Förvånansvärt många klarade sig och flera har jag kvar än idag.

I min lägenhet finns tyvärr bara fönster åt ett håll och det är inte många att välja mellan och detta resulterar i att många av mina växter inte får det ljus och näring som jag hade velat. Detta resulterar i att vissa av växterna har betydligt mindre blad än vad de egentligen borde ha. Jag hoppas på att kunna göra mig av med några av mina dubbletter och på så sätt kunna fokusera på kvarvarande växter med förhoppning att de ska må bättre. Detta är inget jag planerar att göra förrän framåt våren.

Vad för växter har ni och hur pass många? När tycker ni att det blir för många växter?

2 Kommentarer

 1. Anders N

  En mycket vildvuxen kaktus i Olofström. Jag har haft den sedan jag (och den) var mycket liten. I Göteborg har jag inga blommor, vilket är tur med tanke på hur sällan jag varit där den senaste tiden. Och så har jag ju en skaplig samling ärvda plastblommor också, och det vet du ju var de kommer ifrån…

  • Jimmy Bäckström

   Jag har en del växter som har följt med mig i flera år, men ingen så pass gammal som din kaktus. Kul att den har följt med så pass länge! Kaktus är en av några växter jag har problem att ta hand om …

   En plastväxt har jag haft, men den gjorde jag av med för några år sedan. Den hade fått vara i badrummet eftersom det saknas fönster där.

Kommentera

Tema av Anders Norén