För ett tag sedan fann jag en till synes väldigt gammal leksaksfigur som mina ögon snappade upp då jag besökte Emanu i Lund. Mitt första intryck att figuren skulle var en tennsoldat visade sig snabbt vara fel då den istället består av något sammansatt material på ett tennskelett. Via figurens hatt och näsduk, identifierade jag den som en scout även om jag inte kunde förstå varför den i så fall höll i en pistol. Trots att ena benets ”kött” saknades valde jag att köpa den och tänkte att jag nu kunde undersöka den närmare.

Under ”foten” står ”Elastolin, Germany”. Ett gammalt företag som startades redan 1904 men nu inte finns längre eftersom de gick i konkurs 1983. De tillverkade många olika typer av figurer, mycket av militära slag och av de första bilder jag fick upp i min sökning var nazister. Utöver dessa gjordes även soldater från Frankrike och England. Men min figur är ingen militär och inte heller något scout, som jag trodde. Det är en cowboy.

Under 1930-talet tillverkades en serie med cowboys och amerikanska ursprungsbefolkningen. Denna serie blev antagligen väldigt stor då det förekommer många olika varianter av de båda typer av figurer. Den figuren jag har kom i minst tre olika färgkombinationer, som oftast tröjans färg var det som stack ut mest.

Värdet på figuren har jag ingen aning om men eftersom den är väldigt sliten tror jag inte det är mycket. På vissa säljsajter har jag sett figurerna ur cowboyserien ligga kring 200kr men de har då varit i betydligt bättre skick än denna. Jag känner mig ändå nöjd med de 15-25 kr jag la på den här som nu får stå i mitt vitrinskåp. Men jag kommer inte leta efter fler figurer, om jag inte skulle ”snubbla” över de.