Recension - Bok

William Shakespeare´s The Empire Striketh Back

William Shakespeare´s The Empire Striketh Back
Ian Doescher
2014, Quirk Books.

Star Wars har fans i alla åldrar. Filmerna där människor, utomjordingar och robotar, slåss för rättvisa, är oerhört spännande på filmduken. Men hur fungerar filmernas manus som en teateruppsättning? Och hur skulle den se ut om det var William Shakespeare som skrivit den?

Ian Doescher funderade på detta och skrev om filmerna till teatermanus i samma stil som om Shakespeare hade skrivit de. Replikerna innehåller beskrivningar av karaktärers tankar och känslor och dess uppbyggnad är i väldigt typiskt Shakespearestil. En utmaning i detta måste ändå ses då det förekommer karaktärer som bara ger ifrån sig ljud eller, i vissa fall, inga ljud alls!

Själv äger jag en tjock bok med hela Shakespeares samling. Dessvärre har jag inte haft tid att sitta och läsa något, men filmer baserade på hans verk har jag sett. Doeschers bok är väldigt lättläst, underhållande och innehåller överraskande moment med en ökad beskrivning av vad karaktärerna tänker och känner i kända situationer. Vem vet, du kanske får en helt annan syn på Wampa?

Boken jag läste var baserad på The Empire Strikes Back och det finns böcker baserat på samtliga filmer (Rouge One har jag inte sett, men den är säkert på gång).

Nu väntar jag bara på Lovecraft-versionen…

Kommentera

Tema av Anders Norén