Recension - Bok

Breven från Jultomten

Breven från Jultomten
J. R. R. Tolkien
1976, Almqvist & Wiksell Förlag AB

Kan brev från jultomten, som berättar om sin vardag, förgylla julen?

Det traditionella julfirandet med mycket julmat och hysterin kring att köpa julklappar är jag inte mycket för. Däremot gillade jag Tolkiens idé om att varje år skriva ett brev som skulle föreställa att det kom från jultomten som berättade om sitt liv på Nordpolen. Breven var till hans barn och barnen kunde själva skriva tillbaka och få var (naturligtvis var det Tolkien själv som svarade). Det var många brev som skrevs. Han höll denna tradition i mer än tjugo år! Dessa brev innehöll också färgrika illustrationer baserat på brevets innehåll.

I breven berättar jultomten ofta om vad hans hjälpreda Nordpolsbjörnen hittar på. Ofta är det något som har gått galet. Ett exempel på detta var då Nordpolsbjörnen somnade i badkaret med rinnande vatten som sedan rann ner på våningen under där julklapparna var, och jultomten ursäktade sig om något paket fortfarande var blött. Många roliga berättelser förekommer men även en del mörkare och allvarliga. Alla brev är inte med i boken men det sista var ändå överraskande mörkt.

Roligt är det att ha läst något av en författare som vanligtvis är mest känd för sin fantasyvärld bestående av orcher, alver och hobbitar. Men att ha kunnat ta del av hans vision av jultomtens värld är något jag rekommenderar flera att göra.

Kommentera

Tema av Anders Norén