Recension - Bok

Godnattsagor för rebelltjejer

Godnattsagor för rebelltjejer
Elena Favilli & Francesca Cavallo
2017, Bokförlaget Max Ström

Sedan tidigare har jag en bok som heter Svenska yrkeskvinnor. Boken är stor, röd och tung och den har många år på nacken. Den beskriver den svenska kvinnans yrkesroller, hur hon arbetar och flera namn nämns. Språket är väldigt informativt, ganska tråkigt och det är egentligen inte så konstigt då den är riktad en vuxen publik.

Men Godnattsagor för rebelltjejer är annorlunda. Den berättar om kvinnor i världen som har betytt mycket men som har hamnat i skymundan eller, i vissa fall, glömts bort. Bokens text är istället för att vara riktad till vuxna, riktad till barn och då inte bara till flickor som titeln kan ge sken av.
Tillsammans med de fina och färgstarka illustrationerna fungerar boken som en bra introduktion till en viss person. Några som nämns är Ada Lovelace, Margaret Hamilton och Yaa Asantewaa.

Några av personerna som nämns kan idag ses som problematiska. En person jag reagerade på var Aung San Suu Kyi med tanke på vad som nu sker i Burma.

Boken har fått mycket god kritik och med rätta. Minst ett exemplar borde finnas i varje skolbibliotek och, ja, i varje hem där barn förekommer. Boken är ursprungligen finansierad via Kickstarter och blev snabbt den mest förbeställda originalbok genom tiderna. Den upplaga jag läste kom från fjärde tryckningen. Det går alltså ganska lätt att säga att boken inte bara är uppskattad, den var också eftertraktad.

Kommentera

Tema av Anders Norén