Recension - Bok

Korsade klingor

Korsande klingor
Henning Österberg
2010, Atlantis

Under en period i filmhistorien fanns ett intresse för svärdsfäktande män som slogs för heder och ära. Ett känt namn var Errol Flynn (1909 – 1959) som fäktade i roller som Robin Hood och Kapten Blod. Svärdsdueller i senare filmer kan till exempel Star Wars episod IV ges som exempel då Obi-Wan Kenobi duellerar Darth Vader.

Denna bok har inget med filmhistorien att göra utan fokuserar istället på de som fäktade och duellerade i verkligheten. Detta utförande var populärt främst i Europa, i länder som Frankrike och Italien, och de duellerade var av adeln och män som utmanade andra män. Duellerna grund låg i att försvara hedern och äran och ordutväxlingar och förolämpningar kunde ha orsakat detta. Dock var det inte ovanligt att orsaken berodde på en kvinnas gunst. Dueller förekom i Sverige också, men förolämpningen var tvungen att gå ganska långt innan det ens blev tal om att duellera. Däremot kunde sabeln dras fram snabbare om sprit och alkohol var involverat.

Boken tar upp mer än människors öden och händelser under duellernas mest intensiva tid, den tar också upp utvecklingen av fäktningens stil och utförande samt vapen. Visste ni att den första boken om sport med illustrationer som utgavs i Danmark handlade om just fäktning?

Språket i boken är väldigt lättsamt och det går snabbt att ta sig genom de cirka 200 sidorna. Personerna, vars öden det berättas om, är också väldigt intressanta. Många öden slutar på grund av dumdristiga val och orsaker, men allt handlade om heder. Läsaren får även veta vad som hände med förlorarens kropp och även med personens efterlevande.

Den som är intresserad av sport och utveckling, men också vill veta hur en kort sektion i europeisk historia om mäns heder, är denna bok en rekommendation.

Kommentera

Tema av Anders Norén