Recension - Bok

Mina uppfinningar

Mina uppfinningar
Nikola Tesla
Originaltitel: My Inventions
Översättning: Heinz Werner
2000, Atlantis

I Bromölla, vid järnvägsstationen, finns något helt fantastiskt. Det är en gammal telefonkiosk som har gjorts om till ett bibliotek som innehåller utgallrade böcker som resenärer får ta med sig på sin resa. Det var här jag fann denna bok om Nikola Tesla (1856-1943). Självbiografin är ihopsatta artiklar som publicerades i Electrical Experimenter 1919.

Boken är väldigt kort men trots detta ger ett intressant intryck av Tesla, som uppenbarligen var född före sin tid med sina idéer, men kunde ändå förverkliga många av dessa. Boken ger läsaren en inblick hur hans tankesätt fungerar men hans egna beskrivningar om sig själv kan ibland kännas som att han tar i.

Extra plus i boken är bilderna på några av hans uppfinningar med en, lättsam, beskrivning om hur dessa fungerar. Boken innehåller även hans patentförteckning i USA och den nämner också om de enda två patentförteckningar som gjordes i Sverige (Sätt att isolera elektriska konduktorer och Rotationsmaskin, 1901 respektive 1915).

Boken rekommenderas till de som är intresserade av Tesla som person och får här ett inledande intryck, men också för de som är intresserade av elektricitet och fysik.

Kommentera

Tema av Anders Norén