Recension - Bok

The Last One

The Last One
Alexandra Oliva
2016, Penguin Books

En realitysåpa, vid namn In the Dark, har startats där deltagarna ska utsättas för hårda utmaningar och deras överlevnadskunskaper ska testat. Precis som många andra realitysåpor av olika slag, handlar det här om att vara den siste, den bästa, den som överlevde.

Många av deltagarna tillhör stereotyper av sådana en tittare kan förvänta sig att se. I denna realitysåpa kan vi bland annat se den som uppenbart kommer (eller borde) vinna, den samarbetsvillige som inte klarar sig på egen hand, den som upplevs som mest ”normal/vanlig” och naturligtvis ett ”freak/outsider”, som här sysslar med spökutdrivning av något slag.

Realitysåpan är avstängd från omvärlden, deltagarna har ingen aning om vad som händer utanför inspelningen. Det är då en katastrof av något slag inträffar. Och hur reagerar deltagarna på detta då verkligheten bitvis närmar sig deras värld?

I vanliga fall är jag inte alls intresserad av realitysåpor. Därför kunde jag tycka det var ansträngande att läsa om själva såpan och hur deltagarna samtalade med varandra. Snabbt ändrades inställningen och jag blev mer och mer intresserad av när och hur verkligheten skulle tas in, att något har hänt i världen. Det tog mig 200 sidor av bokens 350 sidor innan jag verkligen blev fast. Men då la jag mig inte ifrån boken innan den var utläst.

Boken har många störningsmoment, och i slutet finns främst två som jag hade väldigt svårt med. Bortsett från detta var boken, överraskande nog, väldigt bra.

Kommentera

Tema av Anders Norén