Recension - Serie

Gen – Pojken från Hiroshima

Gen – Pojken från Hiroshima
Originaltitel: Hadashi no Gen
Keiji Nakazawa, 1985, Alvglans Förlag.

Gen, hans föräldrar och syskon, lever i Hiroshima och kämpar varje dag med att få ihop något att äta då det är brist på mat i Andra världskrigets spår. Medan majoriteten av de japanska invånarna är för kriget och menar på att Japan kommer att segra, är Gens far öppet emot kriget och menar att de borde satsa på fred. Detta får konsekvenser då samtliga familjemedlemmar mobbas och utsätts för sabotage och blir kallade för förrädare. Gens äldsta bror går med i flottan i hopp om att detta ska få invånarna att sluta mobba. Men ingen av vare sig i familjen eller övriga invånare av Hiroshima vet att en augustidag kommer den första atombomben att släppas över staden.

Denna gång är det inte en vanlig bok jag läst utan en manga, japansk serie. Författaren Keiji Nakazawa (1939-2012) berättar en väldigt känslosam och stark historia med sina egna erfarenheter som utgångspunkt. Nakazawa var själv sju år då atombomben släpptes över staden och hans far och dödades.

Historien är väldigt starkt skildrad. Läsaren får följa familjeliv med barnuppfostran i krigets spår, barns olika lekar och hyss och även blickar in i andra människors öden och tankar om kriget. En väldigt bra manga som rekommenderas varmt!

Kommentera

Tema av Anders Norén